Avsnitt 44: Intervju med Linda Fransson, VD på Gnosjö Automatsvarvning

I detta avsnitt intervjuar vi Linda Fransson, VD och verksam inom en av de mer mansdominerade branscherna nämligen tillverkningsindustri. Hör Linda dela med sig om hur Gnosjö Automatsvarvning arbetar med inkludering och hur hennes föräldrar tidigt såg till att sopa undan alla könsstereotyper från hennes framtid.

Avsnitt 42: Bias eller partiskhet

Ingen kommer undan från att vi människor tar med oss våra undermedvetna fördomar och subjektiva värderingar när vi bedömer andra. Detta ställs lite på sin spets under rekryteringsprocessen och därför är det extra viktigt att vara medveten om hur du som intervjuar påverkas av dina bias. Vi delar med oss av tre typer av bias … Fortsätt läsa ”Avsnitt 42: Bias eller partiskhet”

Avsnitt 40: Anna Schyman och NYKS

I det 40e avsnittet av Industripodden så gästas vi av skogsvetaren Anna Schyman från NYKS (Nätverket för Yrkesverksamma Kvinnor inom Skogsindustrin). Anna berättar om varför det är så oerhört viktigt för skogsindustrin att prioritera jämställdighetsfrågor och om hur hennes debattartikel förra året som ifrågasatte användningen av lättklädda kvinnor i en kalender från en maskintillverkare genererade … Fortsätt läsa ”Avsnitt 40: Anna Schyman och NYKS”

Avsnitt 39: Lyft, sedan baktalad

Har du någonsin varit med om situationen där du som ny eller junior blivit lyft, inbjuden och hjälpt av en kollega som sen fryser ut eller tom baktalar dig när du börjat få mycket uppskattning och beröm av andra?  Vi undrar hur det inte redan kan finnas en term för detta (likt mainsplaining) eftersom praktiskt … Fortsätt läsa ”Avsnitt 39: Lyft, sedan baktalad”

Avsnitt 37: Lika lön för lika arbete

I vårt 37:e avsnitt så är det dags att prata löneskillnader, ett väldigt känslig ämne och tydlig indikator på att kvinnor och män tenderas att värderas olika på arbetsmarknaden. I en ideal värld så ska vi få lika lön för likvärdigt arbete men i verkligheten så ser vi skillnader redan på ingångslöner vilket är helt … Fortsätt läsa ”Avsnitt 37: Lika lön för lika arbete”

Avsnitt 35: Skogsstyrelsen och Herman Sundqvist

Vi träffar Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen, och pratar om åtgärder för en mer jämställd skogsindustri. Har det blivit bättre sedan #metoo #slutavverkat? Går det att förbättra en traditionell industri? Och är den starkaste drivkraften för företag risken att behöva stå i skamvrån? Allt detta och lite till i detta avsnitt! (Dessutom konstaterar vi att … Fortsätt läsa ”Avsnitt 35: Skogsstyrelsen och Herman Sundqvist”

Avsnitt 34: Hur skapas inkluderande möten?

Då vi i tidigare varit inne på vad man INTE ska göra på möten (härskarteknik, höhö-skämt, osv) så kommer här ett avsnitt där vi Industripoddare (mest Elin) delar med oss av våra tips för att få till bra och inkluderande möten. Hur man kan vara tydlig, effektiv och med bästa inkluderingsfokus samtidigt.